eenzaamheid

Zelfmoord is geen oplossing

De afgelopen week is het thema zelfmoord dagelijks in het nieuws geweest. De bekende schrijver Joost Swagerman besloot om een einde aan zijn leven te maken. Vandaag las ik nog een artikel in de krant die beschreef hoe twee jonge jongens terecht stonden omdat zij een bijdragen hadden geleverd aan de zelfmoord van een tienermeisje.

De jongen hadden laster en smaad verspreid. Volgens het openbaar ministerie (OM) kon het tiener meisje hier niet meer tegen en maakt zij een eind aan haar leven.Zoals velen van jullie weten heb ik ook een poging gedaan om mij van het leven te beroven. Deze week heb ik daar veel aan gedacht. Maar ik ben God zo dankbaar dat ik hier nog mag zijn. Ondanks mijn depressie dank ik God voor de prachtige dingen die hij voor mij heeft bewaard. Veel mensen denken dat als je depressief bent ook gelijk dood wilt. Dit is niet het geval, heel veel mensen die depressief zijn verlangen naar herstel. Zo verlang ik ook naar genezing, genezing van mijn depressie. Veel jongeren die zegen dat ze dood willen zeggen eigenlijk “ik wil dit leven niet meer”
In Nederland overlijden 1800 mensen als gevolg van zelfdoding. In 2014 stierven 570 mensen als gevolg van een verkeersongeval. Dat is dus veel en veel minder dan de aantal zelfmoorden in ons land. Er word in Nederland veel meer aandacht besteed aan veilig verkeer dan het voorkomen van zelfmoord. Sterker nog er word door de politiek ernstig bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg.

Natuurlijk raad ik iedereen aan om professionele hulp te zoeken maar ook raad ik iedereen aan om hulp te zoeken bij onze hemelse vader. Zonder God was ik hier nier meer geweest. Zonder God en met de GGZ was ik er ook niet meer geweest. Maar met God in combinatie met de GGZ ben ik er gelukkig nog wel. God biet troost in al mijn verdriet en de GGZ zorgt voor de gesprekjes en de tools die ik kan gebruiken om mijn emoties in de hand te houden.

Ik geloof echt oprecht dat als alle mensen die dood willen en die God zoeken, een levensperspectief kunnen krijgen. De dood is geen oplossing. De profeet Elia had het ook moeilijk maar God liet Elia vanuit een ruis van stilte, zijn stem horen aan Elia. Elia was ook depressief maar hij mocht van God niet bij de pakken neer blijven zitten. Hij moest weer verder gaan en zijn werk als profeet weer heel snel hervatten.
Ik moedig iedereen (inclusief mij zelf) aan om weer de dagelijkse dingen op te pakken. Heb je het moeilijk? Ga bidden misschien in de stilte langs een rivier. Ben je verdrietig? Zoek troost bij God de vader. Wil jij je verhaal kwijt? Vertel het aan God maar vertel zorgen ook aan een vriend of vriendin. Wil je dood? Trek aan de bel, wij en andere organisaties, kerken, gemeentes maar ook professionele hulp organisaties kunnen met elkaar bijdragen dat je tools krijgt om de spanningen en emoties beheersbaar te laten worden.

Het klinkt heel makkelijk maar zelfmoord is geen oplossing. Zelfmoord is niet mooi, de mooie woorden die tijdens een uitvaart gesproken worden, heb je niets meer aan. Veel mensen (onder wie ik) dachten dat ze dan eindelijk de erkenning krijgen die ze nooit hebben ervaren. God geeft je herkenning God is jou schepper en heeft nog ontelbare plannen met jou leven.

Wil je eens praten? Of ben je opzoek naar een Alpha cursus bij jou in de buurt? Stuur ons dan een e-mail naar info@young4jesus.nl
Kijk ook eens op onze website en vind veel antwoorden op vragen die betrekking hebben met het christelijk geloof. www.young4jesus.nl

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Hulp nodig van een goede gesprekspartner en een goed luistered oor?"


0619441523 Skype gesprek