Mogen mijn ouders mij verbieden om naar een kerk te gaan?

Het gebeurt niet vaak dat we een vraag krijgen over het feit dat een jongen van 15 graag naar de kerk wil maar dat hij niet mag van zijn ouders.

Vrijheid godsdienst.
Gelukkig is er in Nederland vrijheid van godsdienst. Je bent vrij om naar een kerk te gaan als jij gelooft of meer wilt weten over God. We hebben geen enkel idee of het nou heel vaak voorkomt dat ouders hun kinderen verbieden om naar een kerk gaan.
Het grondrecht van vrijheid van godsdienst houdt in dat de `staat` je niet mag belemmeren om je godsdienst vrij te belijden. Dat houdt ook de vrijheid in om kinderen volgens die godsdienst groot te brengen, inclusief minderjarigen kinderen verplichten om naar de kerk te gaan.

Ouders hebben het recht ( in deze wereld) om het je af te  raden om naar om naar een kerk te gaan., ze dragen de verantwoordelijkheid over jou.  “Wettelijk” gezien ben je vrij om naar een kerk te gaan. Je ouders kunnen het niet verbieden.  Hou ouder je word hoe moeilijker het voor je ouders word om je te verbieden om dingen te doen die jij graag wilt.

Er is een verhaal over een moslimmeisje van 16 jaar die zich heeft afgekeerd van de islam. Zij is christelijk geworden en wilde graag haar geloof belijden in een christelijke kerk. Haar ouders werden woedend op haar. Ze werd mishandeld. Ze is naar de politie gestapt en uit huis geplaatst. Op de vraag of zei ook uit huis was gegaan als ze niet was mishandeld zei ze vol overtuigend ja.

Wat moet jij doen?
Het is heel moeilijk te zeggen wat pubers moeten doen in deze situaties. Het komt niet vaak voor dat kinderen in dergelijke situaties terechtkomen. Ons advies is om er alles aan te doen om er met je ouders uit te komen ook als je naar een andere kerk wilt. Probeer altijd het gesprek aan te gaan en vertel hun waarom je naar een kerk (andere kerk) wilt gaan. God vind het dapper van je dat je wilt kiezen voor hem. Jezus zegt: Laat de kinderen bij mij komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan!’ Bijbels gezien kunnen volwassenen de kinderen niet weigeren om naar een kerk te gaan. ( Om Jezus te ontmoeten)

Wil je geloven maar mag je niet naar de kerk? Mail ons dan en wellicht kunnen we je helpen. We kunnen eventueel met jou het gesprek voorbereiden en je advies geven hoe je hier mee om kunt gaan.

"Hulp nodig van een goede gesprekspartner en een goed luistered oor?"


0619441523 Skype gesprek