Wat betekend vergeven ?

Vergeven heeft te maken met genade. Genade is iets krijgen terwijl je het niet verdient. Als je iets verkeerds hebt gedaan, wil God je vergeven. Dat doet Hij omdat hij van je houdt. Je hoeft er zelf niets voor te doen. Wel moet je Hem erom vragen. Je vertelt hem dat je spijt hebt en vraagt of Hij je wil vergeven. En weet je wat? Dat wil Hij ! Altijd ! Als je er maar oprecht spijt van hebt en Hem erom vraagt.
Het sterven van Jezus.
God had besloten dat hij zijn eigen zoon voor ons zou laten sterven. We hadden dit echter niet verdiend. De mens had God zo vaak teleurgesteld en toch besloot hij zijn eigen zoon te laten sterven aan het kruis. Dit is een mooi voorbeeld en eigenlijk ook waar het echt om gaat als we het hebben over genade.

Vergeving
Voor veel mensen is het moeilijk een ander te vergeven. We zijn vaak slachtoffer aan het spelen en we vinden ons vaak zielig. We zitten vol met boosheid, verdriet, en soms ook vol met woede en haat. Vergeven vinden wij heel lastig, mede omdat wij niet de eerste stap willen zetten. We denken dan: Ik heb toch niets fout gedaan laat hij maar komen. God denkt daar heel anders over. Zijn we er wel van bewust hoe vaak wij God teleurstellen? God zegt ook niet van jij moet eerst bij me komen. God roept je zelfs en hij zegt tegen jou: Kom maar bij mij met je zonden. Leg het maar bij het kruis. Want dat is de plek waar al je zonden zijn vergeven.

Kruisiging van Jezus
Jezus werd met nog twee misdadigers weggevoerd om samen met Hem ter dood te worden gebracht. Toen ze op het zogeheten Schedelveld kwamen, sloegen ze Hem daar aan het kruis, Jezus sprak: ‘Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.’  ( Lucas 23) Wat zouden wij doen op het moment dat we vermoord zouden worden. Zouden wij zeggen: Vader vergeef het hen want ze weten niet wat ze doen? Zeggen we dat tegen de persoon die ons pest? Of tegen de persoon die jou seksueel misbruikt hebt? Of tegen je moeder die je mishandeld?

Vergeven veranderd je leven
Om iemand echt te kunnen vergeven zul eerst de genade van Jezus moeten accepteren. Ik denk zelfs dat het heel belangrijk is dat we eerst aan God vragen of hij onze fouten, tekortkomingen wil vergeven. Je kan als symbool een klein kruisje maken en daarop schrijf je alles op wat je aan God wilt vertellen. Je brengt dit in gebed bij het kruis van Jezus.  Jezus neemt alles van je over, je bent vrij, vrij van al je lasten!
Ik kan me heel goed voorstellen dat je het heel moeilijk vind om naar een persoon te gaan die iets heel ergs met je heeft gedaan. Dit hoeft ook niet nu,, het mag wel maar doe dit altijd in overleg met je ouders. Dit kun je namelijk ook doen als je ouder bent.

Als je bid: Vader dank u wel dat we bij u mogen komen, Heer dank u wel dat u van mij houd. Heer dank u dat u voor mij bent gestorven. Dank u wel dat u mij vergeeft.. Heer op dit moment wil ik bidden voor de persoon die erge dingen tegen mij heeft gezegd of erge dingen met mij heeft gedaan. Ik wil niet langer boos zijn, ik wil deze persoon niet langer haten, want u haat de misdadigers die Jezus aan het kruis nagelde toch ook niet!! Heer ik wil u vragen of u op dit moment bij de persoon wilt zijn die mij heeft ( vul het zelf in) Heer wilt u bij hem zijn en wilt u hem vergeven. Heer mag hij zijn ogen openen en inzien wat hij allemaal heeft gedaan. Heer wilt u ook in zijn leven verandering brengen.Je zal ervaren dat je een opgeruimd gevoel zult hebben.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Mail ons dan. Ook als je behoefte hebt om hier met ons nazorgteam over te spreken kan dat.

"Hulp nodig van een goede gesprekspartner en een goed luistered oor?"


0619441523 Skype gesprek